loading

Műszaki vizsgáztatás és eredetiség vizsgálat

Márkafüggetlen műszaki vizsgáztatás a Suzuki Varró szervizeiben


A Nemzeti Közlekedési Hatóság által kijelölt műszaki vizsgáló állomásokként saját hatáskörben vállaljuk 3.5 tonna össztömegig bármilyen személy- és tehergépkocsi, valamint utánfutó helyszíni műszaki vizsgáztatását a XVIII. illetve a XIX. kerületben.

Műszaki vizsgáztatás


Az eslső forgalomba helyezést követő 4 év elteltével kötelezővé válik a gépjárművek időszakos, 2 évente elvégzendő műszaki vizsgálata. Mivel az autók fejlődésével és a jogszabályok változásával a műszaki vizsgáztatás is folyamatosan változik, segítünk Önnek felkészülni, hogy a vizsgáztatás folyamata a lehető leggördülékenyebb, és Önnek a lehető legkényelmesebb legyen!


Tudta? A Suzuki Varrónál minden esetben követjük a jogszabályi változásokat, így szakembereink mindig a hatályos rendelkezések szerint járnak el!

A műszaki vizsgáztatás legfőbb elemei:

 • lengéscsillapítók, futómű vizsgálata
 • fékek állapotának és hatásfokának vizsgálata
 • a jármű motorjának és kipufogó rendszerének környezetvédelmi vizsgálata
 • szélvédők és ablaktörlők vizsgálata
 • gumiabroncsok és a felnik vizsgálata
 • lámpák, búrák, tükrök és a hangjező vizsgálata
 • karosszéria vizsgálat (szín és korrózió)
 • biztonsági övek, ülések és műszerek vizsgálata
 • biztonsági kiegészítők ellenőrzése


Szükséges dokumentumok:

 • személyigazolvány és lakcímkártya
 • meghatalmazás (amennyiben nem a forgalmi engedélyben szereplő tulajdonos vagy üzembentartó az eljáró személy)
 • kötelező felelősségbiztosítás befizetését igazoló dokumentum (csekk, átutalási bizonylat, biztosítói igazolás)
 • forgalmi engedély


Jogi személy esetében a fentieken felül mindig legyen Önnél egy cégkivonat, és egy aláírási címpéldány is!

Előzetes Műszaki Átvizsgálás

 

A Suzuki Varró szervizeiben minden műszaki vizsga előtt elvégezzük a járművek előzetes átvizsgálását. Az előzetes műszaki átvizsgálást követően - amennyiben szükséges - szerviz szakembereink tanácsot és árajánlatot adnak a gépjármű fennálló hibáinak javítására, és a vizsgára történő felkészítésére vonatkozóan.

Miért van erre szükség? Amennyiben a műszaki vizsga során a jármű nem felel meg, úgy a teljes vizsgadíj kárbavész, valamint a jármű forgalmi engedélyének érvényességi ideje – függetlenül attól, hogy az még mennyi ideig lett volna érvényes - a vizsgálat napjával bezárólag megszüntetésre kerül. Ezt követően a jármű közúti közlekedésben nem vehet részt mindaddig, míg sikeres műszaki vizsgán nem esik át.

Műszaki vizsga árak


A műszaki vizsgáztatás díja tartalmazza az Előzetes Műszaki Átvizsgálás díját, valamint a jogszabály által előírt „hatósági” vizsgadíjat. A hatósági díjak a jogszabály által előírtak szerint járműkategóriánként eltérőek, ezért kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, és kérjen tőlünk árajánlatot az Ön gépjárművének vizsgáztatásával kapcsolatban! 


Környezetvédelmi felülvizsgálat 


Az Európai joggal való harmonizáció során többször is módosult a járművek műszaki vizsgálatának rendje. Ennek okán a környezetvédelmi felülvizsgálat már a műszaki vizsga részét képezi, így a környezetvédelmi és a műszaki követelmények megfelelőségének ellenőrzése egy időben és egy helyszínen, gyorsabban és kényelmesebben zajlik le.

 

Műszaki vizsga érvényessége


Ha a jármű a vizsgálat követelményeinek megfelel, a forgalmi engedély időbeli hatályát a vizsgabiztos a helyszínen meghosszabbítja.

Sikeres műszaki vizsgát követően az új érvényességi idő a forgalmi engedélybe bejegyzésre kerül. Amennyiben a forgalmi engedélybe bejegyzés bármilyen okból már nem tehető, vagy az okmány arra már nem alkalmas, úgy Önt a hatósági bizonyítvánnyal (műszaki adatlappal) az okmányirodához (kormányablakhoz) irányítjuk, ahol forgalmi engedélyének cseréjét vagy érvényesítését kezdeményezheti.

FONTOS! Az előzetes, telefonon történő időpont egyeztetéssel megelőzheti a várakozást. Műszaki vizsgáról további információt elérhetőségeinken kérhet!

Márkafüggetlen eredetiségvizsgálat a Suzuki Varró szervizeiben


A gépjármű tulajdonjog átírásának egyik alapvető feltétele az eredetvizsga igazolás megléte, amely nem lehet 60 napnál régebbi. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a 301/2009 kormányrendelet szerint az eredetiségvizsgálat kizárólag az erre a célra létrehozott állomásokon végeztethető el! A Nemzeti Közlekedési Hatóság által kijelölt vizsgáló állomásokként saját hatáskörben vállaljuk 3.5 tonna össztömegig bármilyen személy- és tehergépkocsi, valamint utánfutó helyszíni eredetiségvizsgálatát a XVIII. illetve a XIX. kerületben.


Az eredetiség-vizsgálat elsődleges célja kiszűrni a bűncselekmény útján manipulált járműveket, ezáltal biztonságot nyújtani a leendő tulajdonosnak, de meggyőződhetünk arról is, hogy a jármű ténylegesen rendelkezik-e az adás-vétel során meghirdetett paraméterekkel. A vizsgálat egyúttal az eladó érdekeit is védi, ugyanis visszakereshető képanyaggal rögzítjük a jármű és azonosítóinak vizsgálatkori állapotát.

Mikor kell és mikor nem kell a tulajdonjog átírása előtt eredetiségvizsgálatot végezni?
Olvassa el az ide vonatkozó hatósági információkat!

A vizsgálat menete

 

 • a jármű okmányainak és azok valódiságának vizsgálata (összevetés a hatósági körözési listán szereplő járművekkel, járműadatokkal)
 • a járműazonosító adatok valódiságának ellenőrzése (nem engedélyezett átalakítások kiszűrése)
 • a jármű kialakításától, kivitelétől és egyéb paramétereitől függően a jármű állapotának fényképes dokumentálása
 • festékréteg-vastagság mérése
 • a jármű egyedi azonosítóinak ellenőrzése, (motorszám és alvázszám), azok gyári jellege, valamint a hordozó elemek és azok bekötései
 • egyéb azonosítók vizsgálata (pl. különböző nagyobb javítások, összeépítések, fődarab cserék)


A vizsgálat átlagos időtartama: 50-60 percAz eredetvizsgálathoz szükséges okmányok

 • a jármű forgalmi engedélye (hiányában okmányirodai Hatósági Bizonyítvány, amely tartalmazza a jármű adatait)
 • eladó vagy vevő személyi igazolványa és tulajdonos vagy vevő lakcímkártyája
 • gépjármű törzskönyv (ha rendelkezik vele)
 • meghatalmazás (amennyiben az eladó vagy a vevő személyesen nincs jelen az eredetvizsgálaton)
 • meghatalmazott személyi igazolványa, lakcímkártyája


Jogi személy (cég) tulajdonos vagy vevő esetén a fentieken felül szükség van a kérelmező cég 90 napnál nem régebbi cégkivonatára és a kérelmező cég aláírási címpéldányára is.

Külföldről behozott gépjármű forgalomba-helyezés előtti első eredetiségvizsgájához a fentieken túl szükség lesz még:

 • a műszaki adatlapra
 • a származás ellenőrzési határozatra (az illetékes okmányirodában állítják ki)
 • a külföldi forgalmi engedélyre
 • a külföldi adás-vételi szerződésre és a számlára


Az eredetiségvizsgálat ára

 

Az eredetiség-vizsgálat hatósági díjas, melyet a vizsgálat helyszínén kell befizetni. A hatósági díjak a jogszabály által előírtak szerint járműkategóriánként eltérőek, ezért kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatotés kérjen tőlünk árajánlatot az Ön gépjárművének vizsgálatával kapcsolatban!

Autóvásárlás előtt áll? Az eredetiségvizsgálat mellé ajánljuk szíves figyelmébe gépjármű műszaki állapotfelmérés szolgáltatásunkat, ahol teljes rálátást biztosítunk a megvásárolni kívánt jármű műszaki állapotáról! Ne hagyja magát megvezetni, kérje kollégáink segítségét!